Psikoloji Hizmetleri

Konsültasyon liyezon psikiyatrisi (KLP) Bilim Dalımıza bağlı olarak birisi uzman psikolog olmak üzere 3 psikolog çalışmaktadır. Birisi İbn-i Sina Hastanesinde, diğer ikisi ise Cebeci hastanesinde çalışan psikologlarımızdan biri Hematoloji Bilim dalı ile olan işbirliğimizin artmasının göstergesi olarak Hematoloji Bilim dalında daha aktif olarak görev almaktadır.

Ankara Üniversitesi Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Bilim Dalında klinik psikologun görev, yetki ve sorumlulukları 4 ana noktada toplanmıştır:

I. Ölçme/Değerlendirme:

KLP’de; İbn-i Sina Hastanesinde yatan hastalara hizmet veren, Cebeci psikiyatri kliniğinde de poliklinik ve yataklı servisi ile çalışmalarını sürdüren hekimlerin yaptıkları psikiyatrik muayeneden sonra koydukları tanıyı desteklemek ya da netleştirmek için talep ettikleri psikolojik değerlendirmeler kapsamlı bir şekilde yapılmaktadır. Ayrıca yataklı servisimizdeki hastalara rutin olarak uygulanan kişilik, davranış ve tutum ölçekleri ile prognozun daha objektif bir şekilde gözlenmesi sağlanmaktadır. Yatan her hasta için verilen ölçekler ve değerlendirmelerin kayıtları zaman zaman araştırmalarda materyal olarak kullanma gereği nedeni ile düzenli tutulmaktadır.

II. Psikolojik Müdahale/Yardım/Psikoterapi:

KLP’nin gerek yataklı servisinde gerekse İbn-i Sina Hastanesi ve Cebeci hastanesinin çeşitli kliniklerinde yatan hastalardan bir kısmının psikoterapötik görüşmeleri yapılmakta ve görüşmeler süpervizyon ile sürdürülmektedir. Ayrıca yataklı servisteki hastalarla yapılan grup terapilerinde zaman zaman terapist ya da yardımcı terapist olarak görev almaktadırlar.

III. Eğitim:

KLP’de; Gerek Fen-Edebiyat Fakültelerinden gelen psikoloji lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin; gerekse çeşitli kurum ve kuruluşlardan gelen psikologların bilgi ve deneyimlerini artırmalarına yönelik eğitim ve seminer çalışmaları yürütülmektedir. Ayrıca liyezon çalışmaları kapsamında, ameliyathane personeline, tıbbi onkolojide çalışan hemşire ve yardımcı personele; santral memurlarına yönelik grup çalışmaları; hemodiyaliz, diyabet, fizik tedavi hastalarına; hemodiyaliz personeline ve çocuk hastalıkları kliniğinin tüm çalışanlarına yönelik bilgilendirme ve danışmanlık çalışmaları örnek olarak verilebilir.

IV. Araştırma:

KLP’nin ekip olarak yürüttüğü araştırmalarda (örneğin; yataklı servisteki hastalarla yapılan izleme ve vaka çalışmaları) ve çeşitli kliniklerle (fizik tedavi, endokrin, genel cerrahi..vs) işbirliği içerisinde yapılan araştırma faaliyetlerinde psikolojinin bilgi ve yöntemlerine dayanarak katkıda bulunmaktadırlar.